Flere partier vil lovliggøre hårde stoffer til eget forbrug

Liberal Alliance og Enhedslisten bakker op om forslaget.

Bøder og fængselsstraffe for besiddelse af narkotika til eget forbrug skal erstattes af tvungen behandlingshjælp.

Sådan lyder et forslag fra Alternativet, der vil ændre den nuværende lovgivning om euforiserende stoffer.

Med forslaget mener Alternativer fortsat, det skal være ulovligt at smugle, sælge og besidde narkotika, der ikke er til eget forbrug.

Sikandar Siddique, der er retsordfører for Alternativet, mener derimod ikke længere, det skal være en sag for retssystemet, hvis en person tages med stoffer til eget forbrug.

- Misbrug er et spørgsmål om sundhed og ikke om straf. Misbrugere er meget udsatte grupper, som fastholdes i en ond cirkel, når vi kriminaliserer dem, siger han til TV 2.

Både Liberal Alliance og Enhedslisten bakker op om forslaget. Formand og retsordfører for Liberal Alliance, Alex Vanopslagh, fortæller til TV 2, at forslaget ligger helt på linje med deres politik på området.

Sikandar Siddique mener videre, at den nuværende hårde linje mod stoffer har fejlet.

- Selvom vi på har et forbud over for stoffer og har lagt en hård linje over for narkotika, så ser vi, at flere og flere unger benytter sig af narkotika. Derfor kigger vi mod lande som Portugal, hvor de har sænket misbrugstal og dødsfald med en afkriminalisering af stoffer, siger Sikandar Siddique.

Forslaget kommer i kølvandet på ny rapport fra Center for Rusmiddelforskning, der viser, at omkring 25.000 unge i alderen 15-24 år har taget kokain inden for den seneste måned. Det er en fordobling på fem år.

Inspireret af resultater fra Portugal

Forslaget er inspireret af Portugal, der i 2001 erstattede straf med tvungen behandling for at komme et stigende narkotikaproblem i landet til livs. Efter 20 års forsøg med hårdere straffe, besluttede landet at afkriminalisere besiddelsen af narkotika til eget forbrug.

Siden er antallet af heroinmisbrugere faldet fra 100.000 til 25.000. Samtidig har narkorelatererede dødsfald også været markant faldende, viser tal fra EMCDDA, der er EU’s center for narkotika.

Så sent som i december har den norske rigsadvokat også forslået en lignende lovændring, da den nuværende politik på området ikke har haft den ønskede effekt. Det skrev NRK.